tisdag 2 oktober 2007

Har fyndat gamla böcker

Köpte dessa två böcker på loppis för några veckor sedan. En jättestor Familjebibel och en liten bibel med ett mansnamn på. Jag hade ju tänkt riva blad ur dessa för att använda till pyssel men det tar emot. Det känns som ett brott att riva bort sidor ur en bibel, som om det skulle ge otur eller nåt, läskigt känns det i alla fall. Är det nån som känner igen sig?


Ser ni den vackra texten i den här lilla boken? Den blir man ju verkligen sugen på att riva blad ur! Kanske att jag känner mig lite modigare när jag haft boken ett tag och den fått ligga till sig.


På insidan av bokryggen i familjebibeln finns tidningspapper fastklistrat på tyska om Die Chemie - im Jahre 2000. Häftigt va?!


Så här ser första uppslaget ut i Familjebibeln. Ett mansnamn med hans födelsedatum samt ett kvinnonamn med födelsedatum är inskrivet och därunder står det när de gifte sig.

Här är familjebibeln uppslagen. Det finns massor av vackra bilder i den. När jag skulle slå in en cyklamen som jag skulle ge bort för ett tag sen så skulle jag riva nåt blad här men kunde ju inte förmå mig att göra det. Boken är helt intakt förutom att det fanns två lösa blad som låg i och det var innehållsförteckningen och det var den jag slog in blomman i.

31 kommentarer:

Nygammalt sa...

Det där känner man igen sig i. Jag är inte "troende" men det skulle kännas lite konstigt att förstöra en bibel...lite vidskeplig kanske man är. Men de var jättefina. Kul att få tag på sådana. Kram.

Linneagården sa...

Du kan nog vara lugn. Förmodligen kommer dessa bibel papper du river ut att beskådas mycket mera/oftare om de används till strutar & annat pyssel, eller hur?! Det måste vara så,,,för jag har rivit en massa blad ur svärfars gamla bok....till mitt pyssel...
den "nya" bloggen din gillar jag!
*kram*/madelene

Ellie sa...

Jeg får helt vondt ved tanken å rive istykker bøker, jeg. Spesielt bibler, men også andre bøker. Det går jo kanskje an å scanne noen sider, og å skrive dem ut på litt tynt papir, som du stryker med strykejernet for å få litt farge på det. Jeg vil iallefall på det sterkeste anbefale å IKKE rive ut sider av dem. (dette var strenge-Ellie som talte ;-))

signe sa...

nygammalt: Jaa...jag är inte heller troende men vissa saker känns liksom "förbjudna". Visst är de fina?! Kram :)
linneagården: Hoppas det!..det har du ju rätt i att bladen syns ju i alla fall om jag gör nåt pyssel av dom..boken är ju stängd annars och sååå mycket bläddrar man ju inte i den förstås. Törs du så borde ju jag oxå...Kul att du gillar min nya blogg! Kram :)
ellie: Ajaj, kände pekpinnen! *ler*...Jaa, kopiera kan man ju oxå göra! Vi får väl se! Kram :)

Inredningsgalen sa...

Hej!
Tack för att du tittade in till mig. Måste säga att denna bloggen är snyggare, har själv funderat på att byta men orkar inte lägga ner energi på det. Det får vara som det är.

Nicolinas boning sa...

Jag tror inte att jag hade förmått att riva ur blad ur dessa 2 böcker...jo,kanske...men då hade det blivit tavlor av dom fina bilderna...
Har du inga andra böcker som du kan "förstöra";-)?
Kram/Birgitta

Skogsfrun sa...

vad fina! min farmor har gamla bilblar, men jag vågar inte ens lyfta upp dem, för då rasar de säkert! :D
kram

signe sa...

inredningsgalen: Kul att du gillar den här bättre, nu när jag bestämt mig för denna! Kram :)
nicolinasboning: Nää..jag får se hur jag gör! hmm..har inga andra böcker att förstöra tyvärr..:)Kram
Skogsfrun: Visst är dom!...det är ju ännu känsligare om någon släkting ägt dom, då skulle jag aldrig riva sönder...men nu har jag ju köpt dom på loppis..hmm..får se! Kram :)

Guldkant På Livet sa...

Hallå där, vilket vackert inlägg och tjusig bibel! Jag förstår dig, om boken är intakt, ska du inte försöka hitta ngn annan trasig gammal bok att riva ur, nästan synd att förstöra en sån fin bibel, kanske den är värdefull?! Jättesnygg var den i af, fin att ha liggandes framme... Mari.

Guldkant På Livet sa...

... förresten snygga bilder! Jag förstår om du gillar blogspot bättre! : ) Mari.

"M" sa...

Nej jag skulle inte heller förmå mej å våga riva sönder en bibel.
Det är så fint att ha en bibel framme riktigt gammal å stor..som en del av inredningen...snyggt.
kram "M" Hjärtan på tråd

Poppins sa...

Jag skulle aldrig kunna riva itu en bok, men så är jag bokälskare... Min man skulle svimma av förskräckelse om han läste ditt inlägg :) Hans böcker vågar jag inte ens bläddra i för han är så petig.
Din vackra bibel kanske blir värd pengar en dag eller så kanske någon får den i arv och kommer att älska den. Den skulle vara vacker att ha liggande uppslagen där hemma?
kramar

Anna sa...

Absolut - visst känner jag igen mig! Man är lite vidskeplig ibland och särskilt när det handlar om att "riva sönder" en bibel!

Både familjebibeln och den lilla bibeln är ju underbara! Vackra som dekoration bara genom att ligga framme:)

Kram
:) Anna

MiaMaria sa...

Jag känner igen mig. M en nu efter ett tag har jag bestämt jag ska riva i min bok.
Annars kommer den inte till någon användning.
Ha´det!
Miamaria

Mysiga lantliga ting sa...

Vacker text är det i den där bibeln!!
Har precis gjort en strut idag med gammal text men jag rev ur en gammal tidning...
Ha en bra kväll.
Kram Johanna.

faster atta sa...

Jag tror inte att man ska riva i en bibel, det tar emot! Bibeln är ju helig, även om man kanske inte tror på det som står i den.... De är ju jättefina att ha ligga framme!

Guldkant På Livet sa...

Ha, ha, jag tänkte, vilken spröda gröna bild... jag hade då just bytt till den gamla smedjan... ; ) Vi "ses" Mari.

signe sa...

guldkant på livet: Tack, tack! Skoj att du gillar bilderna och jaa, de syns bättre här! Det enda som är trasigt är att själva boken inte sitter fast i ryggen men det gör inget. Ja, den är himla fin..den lilla är det finare text i och den är inte lika speciell..den kanske jag river ur! Kram :)
Hjärtan på tråd, "m": Nää, känns lite fel!..är ju som sagt fint att bara ha den liggande oxå! Kram :)
Poppins: Jag skulle kunna riva i en vanlig bok om den inte betydde nåt särskilt för mig eller om den var väldigt billig men med en bibel känns det annorlunda. Köpte bibeln på en loppis..vem vet om den kan bli värd nåt..en ärvd bibel känns mer värd för mig, har en från min mormors mamma som jag absolut inte skulle röra. Kram :)
Anna: Jaa, visst är man vidskeplig!..som du säger så är de ju vackra som de är! Kram :)
miamaria: Jaa, har funderingar på att riva i den lilla boken faktiskt men inte i den stora! Har faktiskt beställt några fina blad hos meandmyhome oxå! Ha det bra du med! Kram:)
Mysiga lantliga ting: Visst är det vacker text i den lilla bibeln?! Åh, vad hade du för en gammal tidning då?!..spännande! Trevlig kväll på dig med! Kram :)
faster atta: Välkommen hit! Har inte sett dig här förut! Det tar ju emot att riva ur en bibel men har funderingar på att riva ur den lilla i alla fall! Det är väl det man känner..att den är helig fast man inte är troende. Kram :)
Guldkant på livet: Hmm..då var jag snabb alltså som hann se den fina bilden som försvann! hihi..smedjan är ju fin den med! :)

Mita sa...

Jo-o, hadde nok hatt vansker med å rive i en slik bok ja... men kan du ikke kopiere noen sider da...
Men klart, du kan jo kjøpe en annen bok som er flott også...

Ha en koselig kveld...

Anna sa...

Oj, så vackra bilder i familjebibeln. Jag förstår om du inte vill ta blad ur dem. Jag har också en liten gammal bibel vill jag minnas, men den har inte kommit fram ur nån kartong än.

Kram och ha det gott!

Skrotmaja sa...

Gamla böcker ÄR spännande! Rivit ut? Hur skall du nu komma till himlen?

Sov gott : )

Skrotmaja sa...

Får man fråga hur du har burit dig åt för att få till "tapetbakgrunden"? Jag är så less på min standardbakgrund och skulle så gärna vilja kunna lägga in en färg på kanterna...

Hm, jag funderar vidare så länge : ) Kram!

LantlivsAnette sa...

Vilka fina böcker...men jag håller helt med dig..det känns brottsligt på nåt vis att riva i en bibel..
men rackarns vilka fina sidor ..förstår om du vill riva lite..fniss..
Kram Anette

Dubbelörnen sa...

Din nya blogg blir kanonfin! Vilken underbart vacker bibel, skulle också ha svårt att riva en bibel... Men det finns ju en massa andra gamla böcker att riva i *ler*.

signe sa...

Mita: Jaa, man kan ju faktiskt kopiera sidor ur de här böckerna och använda istället! Kram :)
Anna: Visst är den vacker?!..får nog kopiera av sidor ur den istället för att förstöra den...hade ju varit annat om den redan saknat blad. Kram :)
Skrotmaja: *fniss*...det har jag oxå undrat..hihi..Gamla böcker är verkligen spännande! Ang. "tapet" mönstret antar jag att du menar på min andra blogg,svarar dig om det på din sida. Kram :)
Lantlivsanette: Tack!..jaa man blir sugen att riva och pyssla men...kan ju ändå inte pyssla upp hela boken så jag kanske ska kopiera från boken istället! Kram :)
Dubbelörnen: Tack snälla!...det är ju det att det är finast skrift i bibeln...alltså typsnittet..i alla fall i den lilla boken! Kram :)

Linda sa...

Vad fin bibeln är! Förstår att du har svårt att riva i den....lite vidskeplig är man ju :) Kram

Maria-Jag blommar sa...

Tok! Inte får du riva i den fina boken, inte för att det är en bibel utan för att det är en gammal fin bok, den måste du spara...=)

Clara sa...

Du kör på här i nya bloggen...ett klokt beslut:=)
Snälla Signe.....riv inte i boken....köp lite beige/gula papper och kopiera av sidorna istället......man kan även stänka lite the eller kaffe på pappret för att få det att se gammalt och fläckigt ut...låta det torka och sedan kopierar du....testa får du se...det blir kanon och så har du den vackra boken kvar. Du kanske vill ha en bild flera ggr och det går ju inte om man använder orginalet! Lycka till och kram på dig!!!

therre sa...

åh, en så vacker bibel!

majsan shabby chic sa...

Jag köpte en bibel nu under sommaren men alla satte sig emot att ja skulle riva blad ur den .Så nu har jag köpt en om nykterhet och det gick bra ;-) Kram/Majsan

Lisas torp sa...

Så vackert du har det här! Så glad jag blev när du tittade in hos mej!

Hit kommer jag att titta in ofta!

Jag är som du fascinerad av allt gammalt. Gamla skrifter också, så vackra de är. Själv har jag ganska många gamla noter eftersom jag arbetar med musik. Jag ska lägga ut en sån gammal not idag.

Ha en jätteskön helg med många levande ljus!

Lisa