tisdag 5 augusti 2008

Att måla eller inte måla...det är frågan

Har fyndat, i alla fall enligt mig, en gammal stol som butiksägaren sa kom ifrån Träslottet i Arbrå. Då klack det till i mig att Träslottet åkte vi jämt till och fikade då jag var liten och vi hälsade på mina kusiner i Arbrå, det hade jag glömt. Jag gillade att åka dit och gillade gamla hus och möbler redan då. Huset är från 1700-talet men jag vet inte hur gammal stolen är...men nog ser den gammal ut, kanske nån av er har koll på såna här stolar?! Av vad man kan se så är stolsitsen nyare och ditskruvad i efterhand men det gör inget.

I vilket fall som helst så föll jag för den men är väl inte överdrivet förtjust i den bruna färgen...men gillar att den är nött och att stolsitsen är trären.
Frågan är nu, ska jag måla allt utom sitsen lite slarvigt eller förstör jag stolen då?
Mot vitt är det ju helt okej med en brun stol. Hade ingen plan för stolen, föll bara för den och den hamnade på glasverandan och jag har haft en tidningskorg på den eller några ljuslyktor.

Nu vill jag veta...vad tycker ni?? Ska jag behålla den som den är eller ska jag måla den lite slarvigt vit på ryggstöd och ben?













Skriv gärna vad ni tycker att jag ska göra!
Ska visa mer bilder från Blå rummet sen men vill ha lite råd från er först!
Ha det bra! :)

31 kommentarer:

Lärarbostaden i grönskan sa...

Hej!
Tack för att du berättade vad din fina tapet kommer ifån. Vad kul att stolen kommer från Träslottet. Min sambo kommer från Hälsingland, så där har jag varit och tittat ett par gånger. Jättemysigt ställe!Jag tycker faktiskt att stolen är jättefin som den är och just därför att den är så gammal, tycker jag att du kan låte den förbli trären. Men skulle du bestämma dig för att måla, håller jag med dig om att det räcker med bene och ryggstödet. Sitsen är så fin redan.

Kramar

♥ Pia... sa...

Hej..ja det var nôtt å fundera på:)..vitt eller inte...nja..jag är lite velig..skulle nog inte måla den vit, bara för att den är så gammal..har ett väggskåp själv som jag håller på att vela om så där ..ena stunden så är det vitt andra får den vara som den är..nu tror jag att jag bestämt mej för att det är sista som är rätt..tror jag??.. nää du vad svårt..har du mycket vitt i ditt hem eller har du blandat..det är oxå en sak att ta hänsyn till..du, jag hoppas du får hjälp av någon förståsigpåare:)..ha de & kram ..PIA

Älfgärdet sa...

Ja, det är ju ett liknande problem som jag hade :) Stolen är så fin som den är, men jag är liksom dig inte helt överförtjust i brunt, har fått för mycket av den varan... Jag tycker att man dels ska försöka bevara det man kan som det är, men samtidigt måste man ju få göra möbeln till sin, beror ju på vad det är för målning också. Din stol ser ut att vara endast brunmålad tycker jag, ingen ådringsmålning eller så. Skulle nog faktiskt behålla sitsen & måla resten tunt med en svart linoljefärg så att det på vissa ställen sedan kan anas det bruna under.
//Madeleine

Viola sa...

Hejsan, jag skulle behålla den som den är. Den är så vacket sliten. Du kan ju använda stolen till att skapa olika stilleben med t ex ljus. Jag använder en speciell stol på detta vis som jag tycker är speciellt vacker. Kommer att skriva om den senare. Förresten finns du nu med på min favoritblogglista. Självklart vill jag ha med din underbaa blogg, kram Viola

Änglahem sa...

Det var en svår fråga....skulle nog vänta med att måla om det inte känns riktigt hundra....

Åhhh så du ska vara med i DoT?!?! Vad kul och spännande!! både för dig och för oss som kommer att få se ditt vackra hem i tryck!!!

Gillar ditt "blå" rum!!

Må så gott!
Kram, Ulrika

Jennyshemochharmoni sa...

Lite lurigt känner jag. Den är ju superfin som den är. Det är ju synd att ta bort det gamla slitna känlan i den. KRAM!

Granne med Selma sa...

Svårt att säga när man inte ser hela utrymmet där den står... Fast just i detta läge som du visar den tycker jag den är jättefin som den är. Vad händer om du lägger en fin pläd över sitsen eller ställer en gammal kruka med blommor bredvid? Förstärk den gamla färgen med något annat... Fast du har så otrolig smak så du får till det vad du än bestämmer dig för:-)
Kram Sussie

n o r d i n g å r d e n sa...

Vilken häftig stol, helt unik! Jag skulle nog tänka både en och två ggr innan jag målade den, den skulle så klart bli fin i vitt, det blir ju allt men jag gillade den som den var! Mari.

Anonym sa...

Hej!
Tack för din rara kommentar hos mig, det värmde i hjärtat ska du veta...det känns så skönt att även här ha stöd från alla håll, det är så man får hoppet tillbaka när det går lite trögt i livet ;) Tack för att du finns!

Åh vilken söööt liten stol, jag tycker oxå att du ska behålla den som den är, det är svårt att säga hur den kommer att se ut när du målat det visserligen, det är svårt de där...

Hoppas att du bestämmer dig för att behålla den bruna färgen ialf ;)

MÅNGA KRAMAR Hanna

Hem och Lycka sa...

Oj vad svårt, den är superfin men svårt att råda. Jag lutar nog åt att behålla den som den är men gillar du inte färgen så blir den självklart jättefin vit också. Avvakta dock tills du är helt säker. kram!

Stämningsfullt sa...

Hej!
Vilken stol diu har fått tag i!! Vad kul!
Svårt det där om man ska måla eller inte.... Mot det vita ser ju stolen väldigt fin ut tycker jag. Avvakta ett tag till så blir det nog bra sen vad du än bestämmer dig för :)
Kram!

Anonym sa...

Hej Signe!

Jag skulle definitivt måla den "skabbigt" vit! Den skulle passa bra in hos dig som vit, med allt annat fint du har. Den är jättefin som den är oxå, alt att måla den vit och ha kvar sitsen som den är.
Ett tips är att ha den som den är ett längre tag och sedan känna in vad du själv tycker, den känslan kommer säkert och då känner du dig säker på vad hur du vill att den ska se ut. Jag har haft samma problem (flera saker) och jag målade vitt och är nöjd med det eftersom det passar bäst i vårt hem.
Må så gott, vi hörs!
Kramis Tinis

Hem och Harmoni Marie sa...

Jag röstar för målning... :)
Lycka till med vad du än hittar på....
Kram Marie

LoveinH sa...

Hej hej!

Vilken fin stol! Vad svårt. Jag skulle nog behållt den trären!

Ha det gott!

Anonym sa...

Den skulle bli jättesöt om du målade den vit. Men jag tycker inte att du ska göra det! Då blir den mer en dussinmöbel. Det finns så många andra möbler man kan måla vita. Den här är vackert sliten och har en historia och ett ursprung att minnas.
Ha det bra! Kram!

Smultronstället sa...

Den är så fin som den är! Du föll ju för den som den var, det kanske är meningen att den ska vara lite brun och nött. =)

MiaMaria sa...

Hej!

Det var en svår fråga faktiskt, brukar väl oftast svara måla vit men nu vet jag faktiskt inte....du får tänka på saken ett tag....

HA´det gott!
MiaMaria

elisabeth sa...

Tror jeg ville hatt den slik og IKKE/INTE male;)
Lykke til, fint blir det nok uasett:)

maiju sa...

Vad fin! Men blir det bättre som vit, kan inte säga...

Annas skattkammare sa...

Jag har samma problem jag, har fått en gammal stol som är lika brun.. den skulle jag vilja måla om det inte var för att det är sambons släkting som har snickrat den för längesen.. Men din tyckte jag faktiskt var väldigt fin som den är! Kanske för att sitsen är trären.. Iallafall mot det vita gör den sig bra tycker jag.. Men det blir nog bra vad du än bestämmer dig för. Kram /Anna

nea i det gula huset sa...

Vilken fin liten stol! Hhmm..svår fråga det där! Jag tycker att det kan vara fint med träsaker till det vita så jag hade nog behållt den trären!

Ha det gott!
Kram Nea

C De-sign sa...

Hej Min första känsla är att NEJ måla den inte.... men sedan ska man ju tänka efter... men jag skulle nog inte måla den, den är jätte fin som den är! Roligt också med "lite historia"... Ha en skön torsdag! Kram fr C

LoveinH sa...

Hej hej!

Jo min rosa period infinner sig när jag städat ur julen varje år. Jag förstår inte varför det blir så! De vackra rosa tulpanerna kanske. Det är nästan så att man längtar!

Ha en bra dag!Hanna

Anonym sa...

Jag tycker nog du ska behålla den som den är, tycker man får en mer "gammal" känsla då. Kan vara fint med nåt som bryter av mot det vita. Sen är den nog fin i vitt oxå, men jag röstar för att behålla den som den är till en början iallafall :) Kram

roos66 sa...

Hej.
Just hittat din blogg och den är mycket trevlig, lagd som favorit.
Stolen: måla sitsen "slarvigt" vit men inte det andra. Då sitsen är nyare. Kan kanske vara en idé.
Jeanette

Ljuva ro sa...

Vilken charmig stol! Jag tror den skulle bli fin med lite vit färg, men som sagt att låta sitsen vara omålad. Du kan ju "shabba" den lite. Helkul med repotage, ska bli kul att läsa!

Henrikohelen sa...

Svårt... men jag tycker nog att den är fin som den är. Jag tror att jag skulle ha behållit den så där. Den är jättefin!
Kram
Helen
P.S Det är alltid intressant med en reaktion, du får testa papperet i teet.. fniss

Anonym sa...

Vilken söt stol!! Jag förstår ditt dilemma, för jag är likadan, jag kan oftast inte bestämma mig för jag är rädd att jag ska förstöra möblerna...Men å andra sidan är det ju bra att möblerna lever vidar men i nya "kläder"..Ja du ser jag kommer inte med goda råd.. Lycka till med din fina stol! Kram!

Husbilsresan sa...

Vilken härlig stol!!!!Jag tycker inte att du ska måla den....den är ju hur charmig som helst som den är.Och den passar ju alldeles utmärkt där mot den vita väggen.
Kul att den kommer från Hälsingland också...jag är halv-hälsing jag också,men har faktiskt aldrig varit på träslottet.
HA det gott!
Kram/Gunn

Anna sa...

Hej!

Åh vilken vacker gammal stol! Verkligen ett fynd!

Jag tycker som du att tillsammans med vitt är den helt perfekt som den är!

Kram
:)Anna

Anonym sa...

Nä, inte ska Du måla den gamla fina stolen!
Den verkar vara handgjord, gammal och nött och dessutom är den snygg mot allt det vita.
Sitsen verkar ju inte heller vara nytillverkad.
Visserligen tycker jag att det är snyggt med vita möbler till vita väggar , men det kan bli för mycket av det goda och mycket snyggt med något som bryter av. Är det meningen att stolen skall vara i det blå rummet, så är det ju oxå snyggt.
Har Du väl målat den, så får Du ju aldrig tillbaka orginalet om Du skulle ångra Dig.